راههای روستایی بیتابلو و بیروشنایی قاتلان خاموش کشاورزان
وضعیت نامناسب جادهها، نبود علائم هشداردهنده کافی، کمبود روشنایی و رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی در راه های فرعی و روستایی استان همدان، این مسیرها را آبستن حوادث ترافیکی کرده است، موضوعی که ضرورت توجه به زیرساخت ها و آموزش فرهنگ ترافیک در این مناطق را بیش از پیش نمایان می کند.
وضعیت نامناسب جادهها، نبود علائم هشداردهنده کافی، کمبود روشنایی و رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی در راه های فرعی و روستایی استان همدان، این مسیرها را آبستن حوادث ترافیکی کرده است، موضوعی که ضرورت توجه به زیرساخت ها و آموزش فرهنگ ترافیک در این مناطق را بیش از پیش نمایان می کند.
به گزارش خبرنگار ایرنا از همدان، تصادف در جاده های فرعی و روستایی استان همدان با ورود به سال ۱۴۰۴ روند رو به رشدی داشت به گونه ای که کمتر هفته ای در این سال را شاهدیم که خبری از تصادف منجر به فوت و جرح شهروندان در این قبیل جاده ها از سوی پلیس راه و اورژانس گزارش نشده باشد.
از پنج هزار و ۴۰۰ کیلومتر جاده های موجود در استان حدود چهار هزار کیلومتر را راه های فرعی و روستایی تشکیل می دهند راه هایی که امسال به کانون حوادث ترافیکی تبدیل شده و فوت بسیاری از رانندگان در این مسیرهای پر پیچ و خم رقم خورده است.
تصادفات به عنوان یکی از مهمترین مسائل ایمنی در حمل و نقل جاده ای، تأثیرات جبرانناپذیری بر جان و مال افراد می گذارد، چرا که بسیاری از جوانان به عنوان قشر فعال و پویای جامعه جان خود را در این جاده ها از دست می دهند.
البته ناگفته پیداست که مسیرهای فرعی و روستایی به عنوان بخشهای حیاتی شبکه حمل و نقل، همواره با چالشهای فراوانی در زمینه ایمنی مواجه اند از جمله این مسیرها به دلیل شرایط خاصی مانند محدودیت در عرض جاده، نبود علائم هشداردهنده کافی، کیفیت نامناسب آسفالت و همچنین کمبود روشنایی، محل وقوع بسیاری از تصادفات شدند.
هر چند برخی مسوولان نقص فنی در راه های فرعی و روستایی، نبود امکانات نظارتی از جمله دوربین های ثبت تخلف سرعت و نیروی کافی برای گشت زنی در جاده های فرعی را عامل افزایش تصادفات در جاده های فرعی عنوان می کنند ولی نباید از مسائل فرهنگی غافل شد چرا که بی توجهی به فرهنگ و قوانین راهنمایی و رانندگی از علل مهم در فراوانی تصادفات است.
یعنی عوامل انسانی مانند سرعت غیرمجاز، بی توجهی به مقررات رانندگی، استفاده نکردن از کلاه ایمنی، رانندگی افراد بدون گواهینامه و دیگر عوامل خطر بروز حوادث در این مسیرها را افزایش داده است.
اعتبارات مسیرهای فرعی و روستایی ملی شود
به باور رییس اداره نگهداری راه های استان همدان، بروز سوانح رانندگی در مسیرهای فرعی و روستایی ناشی از چند عامل به ویژه کمبود کنترل و فقر امکانات راهداری است.
جواد کیمیاگر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اعتبارات مسیرهای فرعی و روستایی از منابع ملی تامین نمی شود بلکه این منابع از محل اعتبارات استانی باید تامین شود که کمبود منابع استانی هم عاملی برای بی توجهی به مسیرهای فرعی و روستایی شده و نمی توان طرح های راهداری از جمله اصلاح نقاط حادثه خیز، خط کشی و اصلاح هندسی در مسیرهای فرعی و روستایی را با سرعت قابل توجهی پیش برد.
وی تاکید کرد: بنابراین تنها راهکار برای رفع این مشکل، پیش بینی ردیف های ملی برای ارتقای ایمنی راه های فرعی و روستایی است در غیر اینصورت نمی توان به اهداف ترسیم شده با توجه به محدودیت منابع استان و توجه کم به منابع مورد نیاز این حوزه در تقسیم اعتبارات، دست یافت.
رییس اداره نگهداری راه های استان همدان پیشنهاد داد: سهم این مجموعه از محل درآمد حاصل از جرائم راهنمایی و رانندگی افزایش یابد تا از این منابع برای ایمن سازی راه ها استفاده شود.
کیمیاگر نواقص راه های فرعی و روستایی را شامل نبود یا کمبود روشنایی، نداشتن خط کشی و کافی نبودن تابلو و علائم راهنمایی و رانندگی دانست که در بروز سوانح رانندگی سهم بسزایی داشته است.
سرقت تابلوهای راهنمایی و رانندگی چالش راهداری
وی اظهارکرد: یکی از معضلات پیش روی راهداری افزایش سرقت تابلوهای راهنمایی و رانندگی، گارد ریل ها، چراغ های چشمک زن و حفاظ های فیزیکی است، حتی پس از جایگزینی و نصب تابلوهای سرقت رفته در مسیرهای فرعی مجدد در کمترین زمان تابلوها به سرقت می روند.
کیمیاگر بیان کرد: راهداری همدان برای رفع این مشکل به سمت استفاده از کامپوزیت به جای تابلوهای فلزی رفته است چرا که کامپوزیت ارزش اقتصادی چندانی برای سرقت و فروش ندارد.
وی اضافه کرد: میزان سرقت در مسیرهای اصلی به علت فراوانی تردد خودروها، گشت زنی شبانه تیم های راهداری، حضور و گشت زنی عوامل پلیس راه کمتر از راه های فرعی و روستایی است.
رییس اداره نگهداری راه های استان همدان تاکید کرد: با وجود نصب تابلوهای هشداری در جاده های فرعی و اصلی اما از نظر تعداد تابلوها با استانداردهای جهانی فاصله داریم.
آمار دوربین ها مناسب است
کیمیاگر گفت: شمار دوربین های کنترل تخلف سرعت به تناسب تراکم راه ها در همدان خوب است و همدان جزو پنج استان اول در مجهز بودن راه ها به دوربین ثبت تخلف است.
وی اضافه کرد: دوربین های موجود در ۲ مسیر همدان- ملایر و همدان - تهران قادر به ثبت میانگین سرعت هستند و از بین مسیرهای فرعی هم شمار کمی از مسیرها از جمله کبودرآهنگ - سوباشی و آورزمان به دوربین ثبت تخلف مجهز شدند.
رییس اداره نگهداری راه های استان همدان اظهار کرد: داده های آماری گویای این است که پس از نصب دوربین در یک مسیر شریانی به میزان بالایی آمار تخلفات و تصادفات کاهش یافته است.
کیمیاگر گفت: علاوه بر مباحث ضرورت توسعه زیرساخت های راه و کنترل پلیس برای کاهش تصادفات باید بدانیم که در بسیاری از سوانح رانندگی افراد بدون گواهینامه سهیم هستند و این افراد حین استفاده از ادوات کشاورزی، تراکتور و موتورسیکلت به علت رعایت نکردن نکات ایمنی و نداشتن مهارت کافی در رانندگی دچار سانحه می شوند، بنابراین باید فرهنگ ترافیک در مناطق روستایی به شدت افزایش یابد.
عرض راه های روستایی بر مبنای استانداردهای تعریف شده است
یکی از گلایه مندی های مردم و عوامل پلیس راه در زمینه استاندارد نبودن عرض راه های روستایی است هر چند رییس اداره ساخت راه های روستایی استان همدان معتقد است که عرض راه های روستایی بر اساس استانداردهای تدوین شده، احداث می شود.
مسعود عسگری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس استانداردهای تعریف شده عرض راه های روستایی باید هفت متر باشد که ۵.۵ متر آن برای تردد خودرو آسفالت شده و مابقی به عنوان شانه خاکی استفاده می شود.
وی تاکید کرد: البته عرض جاده در برخی از مسیرهای روستایی تابعی از میزان جمعیت و بهره برداران از آن است برای نمونه در گذشته عرض یکسری راه های روستایی ۶ متر نیز بوده است.
همدان رتبه دوم راه های روستای را دارد
رییس اداره ساخت راه های روستایی استان همدان بیان کرد: این استان دارای سه هزار و ۶۰۰ کیلومتر راه روستایی است که بر اساس داده های آماری استان همدان از نظر وسعت راه های روستایی رتبه دوم کشور را دارد.
عسگری اضافه کرد: ۹۸.۵ درصد از راه های روستایی این استان آسفالت شدند و مابقی نیز دارای جمعیت زیر ۲۰ خانوار هستند هرچند شمار ساکنان روستاهای بدون راه آسفالته استان به سه یا چهار خانوار می رسد که ساکنان آن تنها در فصل تابستان به این روستاها مراجعه می کنند.
استفاده شانه خاکی راه ها برای کاشت محصول
وی بیان کرد: در ساخت همه راه های روستایی شانه خاکی پیش بینی می شود و به هیچ وجه نمی توان در اجرای طرح عمرانی این موضوع را نادیده گرفت.
رییس اداره ساخت راه های روستایی استان همدان تصریح کرد: اما برخی مواقع کشاورزان دارای زمین در حاشیه راه های روستایی در فصل شخم زدن زمین بخشی از شانه خاکی را حتی تا لب و کنار آسفالت شخم زده و شانه خاکی را برای کاشت محصول از بین می برند.
عسگری یکی از علل اختلاف ارتفاع زیاد بین سطح آسفالت جاده با حاشیه راه را نیز دست اندازی کشاورزان به شانه و حریم راه و شخم زدن آن عنوان کرد و گفت: استفاده ناصحیح از جاده یکی از مشکلات اصلی راه های روستایی است.
وی توضیح داد: برخی مواقع شاهدیم افرادی از تراکتور برای جابجایی میلگرد استفاده می کنند در حالیکه کشیده شدن میلگرد بر روی سطح آسفالت یا تردد ادوات کشاورزی بدون رعایت مسائل ایمنی به راه آسیب می زند.
رییس اداره ساخت راه های روستایی استان همدان ادامه داد: همچنین فعالیت شب هنگام معادن غیرمجاز و تردد کامیون ها در مسیرهای روستایی به سمت این معادن، موجب بروز آسیب به جاده روستایی و کاهش عمر آن می شود.
عسگری بیان کرد: عمر یک طرح احداثی با در نظر گرفتن نگهداری صحیح راه، روکش به موقع آسفالت و تعمیرات دوره ای ۲۰ سال است که بی توجهی به موارد یاد شده موجب کاهش عمر جاده روستایی حتی در برخی مناطق تا سه سال هم شده است.
جانباختن ۶۴ نفر در سوانح جاده ای همدان
رییس پلیس راه استان همدان از جانباختن ۶۴ نفر در سه ماهه ابتدای سال جاری در سوانح جاده ای این استان خبر داد و گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون آمار سوانح فوتی در جاده های فرعی و روستایی ۴۰ درصد افزایش و تعداد مصدومان هفت درصد کاهش داشته است.
سرهنگ علی فکری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: واژگونی و انحراف به چپ سهم بالایی در بروز سوانح رانندگی در مسیرهای فرعی و روستایی دارد و ۳۳ درصد از متوفیان را نیز موتورسوران و سرنشینان این وسیله نقلیه به خود اختصاص دادند.
وی با بیان اینکه درصد بالایی از تصادفات به علت عرض کم جاده و کمبود علائم رخ داده است، اضافه کرد: نبود علائم ایمنی و روشنایی در مسیرهای روستایی موجب بروز تصادف به ویژه شب هنگام و در پیچ ها شده است همچنین بیشتر جاده های روستایی این استان دارای عرض نامناسب، شانه خاکی غیراستاندارد و نبود تابلو علائم راهنمایی و رانندگی است.
پلیس راه روستایی بر مسیرهای فرعی نظارت دارد
رییس پلیس راه استان همدان بیان کرد: یگانی با عنوان "پلیس راه روستایی" راه اندازی شده که به صورت مقطعی اقدام به گشت زنی در مسیرهای فرعی و روستایی و برخورد با تخلفات رانندگی می کنند.
سرهنگ فکری اضافه کرد: وسعت راه های روستایی و فرعی بسیار زیاد است و نمی توان پیوسته در این مسیرها گشت زنی و با تخلفات برخورد کرد بنابراین انتظار می رود با فرهنگسازی، نسبت به ارتقای فرهنگ ترافیک در مناطق روستایی اقدام شود.
وی افزود: افراد فعال در پاسگاه های پلیس راه با هماهنگی دهیاری و بخشداری ها برای ساکنان در روستاها دوره های آموزشی فرهنگ ترافیک برگزار کرده و برخی مواقع جوایزی از جمله کلاه ایمنی، چراغ خودرو و شبرنگ به افراد قانونمند اهدا می کنند.
رییس پلیس راه استان همدان اضافه کرد: شماری از رانندگان فریب خلوتی جاده های روستایی و فرعی را خورده و با سرعت های غیر متعارف تردد می کنند که به علت ناتوانی در کنترل وسیله نقلیه از مسیر اصلی خارج و وسیله نقلیه آنها دچار حادثه می شود.
سرهنگ فکری اضافه کرد: فراوانی راه های روستایی متصل به راه های فرعی و اصلی نیز در بروز تصادفات موثر بوده است چراکه برخی رانندگان بدون توجه به حق تقدم به یکباره وارد مسیر اصلی شده و با انسداد مسیر خودروهای عبوری، تصادفات مرگبار را رقم می زنند.
رهاورد:
دادههای به دست آمده از مصاحبه های مسوولان بیانگر تاثیر عواملی همچون وضعیت نامناسب جادهها، نبود علائم هشداردهنده کافی، روشنایی و رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی در مسیرهای فرعی و روستایی است بنابراین به منظور کاهش تصادفات در این مناطق، لازم است برنامههای بهبود زیرساختهای جادهای، افزایش آموزشهای ایمنی و نظارت بیشتر بر رانندگان در دستور کار باشد.
دیدگاه تان را بنویسید