آخرین اخبار
قاچاق دام سنگین؛ آیا کشور در تولید دام سبک و سنگین خودکفا است؟
یک مسئول صنفی درباره ظرفیت دام موجود کشور در تولید و خودکفایی گوشت قرمز گفت: در دام سنگین این ظرفیت موجود است و حتی در بهمن سال گذشته کشور با انباشتگی دام مواجه بود.
به نقل از مهر، سالانه کشور به یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن گوشت قرمز نیاز دارد. در حال حاضر بخشی از نیاز کشور به دلیل قیمت بالای گوشت قرمز، دولتی و با ارز ۲۸.۵۰۰ تومان وارد میشود.
هر کیلو گرم گوشت گوسفند داخلی بین ۷۲۰ تا ۹۵۰ هزار تومان و گوشت گوساله ۶۰۰ تا ۶۵۰ هزار تومان در سطح شهر به فروش میرسد. این قیمت برای گوشت دولتی وارداتی گوسفندی ۳۱۶ تا ۵۹۹ و منجمد گوساله وارداتی ۳۷۵ تا ۳۹۵ هزار تومان است.
البته مدتی است گوشت گوسفندی با قیمت هر کیلو گرم ۵۹۹ هزار تومان در فروشگاههای زنجیرهای توزیع نمیشود و فقط در برخی از فروشگاههای زنجیرهای گوشت دولتی در بسته بندی دو کیلو گرمی و به مبلغ ۶۳۲ هزار تومان در حال عرضه و فروش است.
روزهای پایانی فروردین امسال، وزیر جهاد کشاورزی طی سفر به برزیل در پانزدهمین اجلاس وزیران کشاورزی کشورهای عضو بریکس (BRICS) با محوریت موضوعات «امنیت غذایی و تغذیه»، «پایداری و نوآوری» و «تأمین مالی و تجارت بینالمللی کشاورزی» شرکت کرد.
غلامرضا نوریقزلجه پس از بازگشت از این سفر در نشستی خبری اعلام کرد، بخشی از گوشت مورد نیاز کشور از برزیل وارد میشود که امیدواریم با خودکفایی، حجم واردات گوشت قرمز کشور کاهش پیدا کند.
این مقام عالی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرده بود، با توجه به ظرفیتهایی که ایران در برزیل ایجاد کرده در تولید گوشت، برند گوشت حلال با جدیت در حال پیگیری است. استفاده بهینه از این ظرفیت ما را به سوی صادرات گوشت سوق خواهد داد.
از سوی دیگر رئیس سازمان دامپزشکی و معاون وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری با خبرنگاران درباره آمار دامهای کشتار شده در سال گذشته گفت، حدود ۱۰ میلیون رأس انواع دام در سال ۱۴۰۳ کشتار و ذبح شد و از این میزان حدود ۴۰۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید و تأمین شد.
در حالی که تولید گوشت مرغ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون قطعه مرغ از یک میلیارد و ۷۵۶ میلیون قطعه جوجهریزی بود.
ظرفیت خودکفایی در دام سبک و سنگین
جواد آزاد، مدیر عامل اتحادیه سراسری صنعت دامپروران درباره ظرفیت دام موجود کشور در تولید گوشت قرمز به خبرنگار مهر گفت: در دام سنگین این ظرفیت موجود است و حتی در بهمن سال گذشته ما با انباشتگی دام مواجه بودیم.
به گزارش خبرنگار مهر، هر کیلو گرم دام سنگین در دی سال ۱۴۰۳ کف قیمت ۱۶۵ و سقف آن ۱۷۵ هزار تومان بود. این عدد در سوم اردیبهشت ۱۴۰۴ به هر کیلو گرم ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت در حالی که نرخ هر کیلو گرم دام سبک در همین دو مقطع زمانی به ترتیب ۲۶۰ تا ۲۸۰ و ۳۱۰ هزار تومان بود.
میزان افزایش قیمت در این ۳ ماه برای دام سبک ۱۴.۸۱ درصد و دام سنگین ۲۹.۴۱ درصد بوده است.
مدیر عامل اتحادیه سراسری صنعت دامپروران با اشاره به صادرات در روزهای پایانی سال گذشته، اظهار کرد: مشکل انباشتگی دام حل شد و در حال حاضر کشور در دام سنگین خودکفا است.
وی درباره دام سبک گفت: تولید دام سبک فصلی است و در یک سری فصلها انباشتگی ایجاد میشود.
چرایی گرانی گوشت قرمز داخلی و ارزانی محصول خارجی
این مسئول صنفی درباره گرانی تولیدات داخل، گفت: ارزانی گوشت وارداتی به دلیل ارز ترجیحی ۲۸.۵۰۰ تومانی است در حالی که تولید داخل با این ارز انجام نمیشود. اگر همان مابهالتفاوت قیمت ارز که به دامدار خارجی پرداخت میشود به عنوان یارانه به مصرف کننده داخل تعلق گیرد مشکل صنعت دامپروری کشور حل میشود.
آزاد در ادامه سخنان خود یادآور شد: سال گذشته چرا انباشتگی دام سنگین در کشور رخ داد؛ زیرا وضعیت بازار خوب شد و دامداران تمایل پیدا کردند دام را به شکل پروار کامل به کشتارگاهها بفرستند.
وی افزود: به این ترتیب صرفه اقتصادی نداشت گوساله پیش از وزن ۶۰۰ کیلو گرم که وزن نرمال این حیوان است، زودتر به کشتارگاه فرستاده شده و با وزن ۴۰۰ کیلو گرم کشتار شود.
مدیر عامل اتحادیه سراسری صنعت دامپروران با بیان اینکه اگر دامدار به بازار خود مطمئن باشد ظرفیت تولید و صادرات دارد، تصریح کرد: سال گذشته در حالی که قیمت تمام شده پرورش گوساله در هر کیلو گرم ۲۱۰ هزار تومان بود دامداران ناچار شدند ۱۸۰ هزار تومان به فروش برسانند.
مصوبهای که اجرا نشد
آزاد با اشاره به مصوبه سال گذشته مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بر اساس مصوبه مجلس سال گذشته باید یک درصد از تعرفه واردات نهاده دامی برای کمک به تولید گوشت قرمز داخل هزینه شود. اگر این پول کامل و بهموقع داده میشد قرار بود تولیدمثل دام سبک بهبود پیدا کند که منجر به افزایش راندمان تولید دام سبک در کشور میشد.
وی اضافه کرد: دولت برنامه جامع برای تولید گوشت دارد اما گرانی و خشکسالی در تولید تأثیر زیادی گذاشته است.
به گفته مدیر عامل اتحادیه سراسری صنعت دامپروران، اگر شرایط محیطی مناسب باشد و دامدار گردش مالی مناسب داشته باشد، میتوانیم طی یک فصل در دام سبک خودکفا شویم و حتی صادرات داشته باشیم.
آزاد با اشاره به برخی آمارها اعلام کرد: سال گذشته حدود ۲۳۰ هزار تن گوشت به ارزش یک میلیارد دلار وارد شد و تولید داخل حدود ۹۳۰ هزار تن بود. افزایش قیمت در ابتدای زنجیره تولید مانند نهادههای دامی بهای تمام شده را افزایش داده است. به عنوان مثال، امسال قیمت سبوس گندم که بخشی از خوراک دام را تأمین میکند آزاد شد و از ۶ هزار تومان در هر کیلو گرم به دو برابر قیمت افزایش مییابد.
دیدگاه تان را بنویسید