آخرین اخبار

تشدید بحران مازاد تخم مرغ در کشور

رئیس کارگروه طیور، آبزیان و زنبور عسل اتاق بازرگانی ایران گفت: در شرایطی که مازاد تخم مرغ در کشور به ضرردهی مرغداران مرغ تخمگذار انجامیده با صادرات جوجه یک روزه از ایران به عراق فرصت تولید تخم مرغ در اختیار عراقی‌ها گذاشته شد و مرغداران ایرانی بازار بزرگ عراق را از دست داده‌اند.

به نقل از ایلنا مازاد تخم مرغ در کشور همچنان ادامه دارد تا جایی که شماری از مرغداران با تعطیلی واحدهای مرغداری از چرخه تولید خارج می‌شوند. حسین مهدی‌‌زاد، رئیس کارگروه طیور و آبزیان اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در تشریح این شرایط توضیح داد: افت قیمت تخم مرغ از آخرین روزهای سال ۱۴۰۴ آغاز شد و دلیل آن صدور بی‌رویه مجوز راه‌اندازی واحدهای مرغداری توسط وزارت کشاورزی بود و این بحران تاکنون نیز ادامه دارد. آقای حسن‌نژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت کشاورزی ۲۰ روز پیش در نشستی که در وزارتخانه برگزار شد وعده دادند که وزارت کشاورزی نهاده مدت‌دار سه ماهه بدون دیرکرد در اختیار مرغداران قرار می‌دهند تا بتوانند تولید را ادامه دهند اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است. ضمن اینکه وزارت کشاورزی متعهد شد ۲۵ هزار تا ۳۰ هزار تن تخم مرغ را به قیمت مصوب از مرغدار بخرد اما هنوز هیچ کدام از وعده‌ها عملی نشده است. 

وی افزود: قیمت تخم مرغ به یک سوم نرخ واقعی آن سقوط کرده و مرغداران دیگر توان خرید نهاده‌های تولید را ندارند. به این مشکل قطع برق واحدهای مرغداری در پی تشدید گرما را هم بیفزایید. برق صنایع از جمله مرغداری‌ها و کشاورزان هر روز روزی دو ساعت قطع می‌شود. 

مهدی‌زاد ادامه داد: قیمت مصوب برای فروش هر کیلو تخم مرغ ۵۷ هزار و ۵۰۰ تومان در مرغداری است، اما مرغداران تخم مرغ را هر کیلو ۲۷ هزار تا ۳۰ هزار تومان می‌فروشند. این قیمت به معنای ضرر حدود ۳۰ هزار تومان در هر کیلو را برای مرغدار است و‌ در واقع مرغداران پنج سال پیش تخم مرغ را با این نرخ عرضه می‌کردند‌. 

وی از افزایش قیمت خوراک طیور در سال جاری خبر داد و اظهار کرد: در سال ۱۴۰۴ ذرت ۱۰ درصد و کنجاله سویا ۳۰ درصد گران‌تر شده و علاوه بر خوراک طیور، قیمت شانه تخم ‌مرغ نیز از هر عدد ۱۵۰۰ تومان به نزدیک‌ ۴۰۰۰ تومان بالا رفته و قیمت کارتن از هر عدد ۱۲۰۰۰ تومان به ۳۳ هزار تومان افزایش پیدا کرده است.

رئیس کارگروه طیور، آبزیان و زنبور عسل اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به اینکه آیا شایعه از بین بردن مرغ‌ها و سوزاندن تخم مرغ‌ها درست است یا نه؟ توضیح داد: شمار مرغدارانی که این کار را می‌کنند فعلا کم و انگشت‌شمار است اما اگر دولت در تامین خوراک طیور و ذرت و سویای موردنیاز مرغدار کاری نکند مرغدار چاره‌ای جز تعطیلی واحد تولیدی و از بین بردن مرغ تخمگذار با انتشار گاز گوگرد در سالن مرغداری و سوزاندن تخم مرغ تولیدی را ندارد زیرا حتی کشتارگاه‌ها هم حاضر به خرید مرغ تخمگذار نیستند. 

وی تصریح کرد: مرغداران حاضر شدند ۱۰ درصد از تخم مرغ تولیدی را به صورت رایگان در اختیار دولت قرار دهند اما اتخاذ این تدبیر هم کمکی به تعادل بازار نکرده است. 

مهدی زاد در پاسخ به اینکه چرا تولیدکنندگان در این شرایط اقدام به صادرات نمی‌کنند، گفت: بزرگ‌ترین بازار صادرات تخم مرغ ایرانی عراق بود اما ایران با صادرات جوجه یک روزه به عراق فرصت پرورش مرغ تخمگذار برای این کشور فراهم کرد و با این اقدام عراق را از مصرف‌کننده به تولیدکننده تخم مرغ تبدیل کرد تا جایی که امروز عراقی‌ها به اندازه مصرف خودشان تخم مرغ تولید می‌کنند و دیگر محصول صادرکننده ایرانی را نمی‌خرند، در نتیجه بازار بزرگ عراق را از دست داده‌ایم.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربازدیدترین ها