فرمان تغییر در کشاورزی ایران
دستور وزارت کشور به استانداران پس از توصیه سیاستی معاونت راهبردی رئیسجمهور
کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران سرآغاز جلسات سال 1404 را حول محور بحران آب و مدیریت مصرف آن در بخش کشاورزی قرار داده بود
در پی توصیه سیاستی معاونت راهبردی رئیسجمهوری و با دستور ریاست جمهوری به وزیران «جهاد کشاورزی» و «کشور»، استانداران در سرتاسر کشور موظف شده اند، اصلاح و اجرای الگوی کشت سراسری را بهعنوان اولویتی فوری و ضروری در دستور کار خود دهند.
به گزارش تلویزیون اینترنتی کشاورزپلاس، پس از مدتها بحث درباره اهمیت اجرایی شدن الگوی کشت و تاثیرات این مهم جهت ساماندهی تولید محصولات کشاورزی بر اساس الگوی بهینه تولید؛ روابط عمومی معاونت راهبردی ریاست جمهوری خبر داد که در پی توصیه سیاستی معاون راهبردی رئیسجمهور و با دستور ریاست جمهوری به وزیران «جهاد کشاورزی» و «کشور»، استانداران در سرتاسر کشور موظف شده اند، اصلاح و اجرای الگوی کشت سراسری را بهعنوان اولویتی فوری و ضروری در دستور کار خود دهند.
این اقدام با هدف ارتقای امنیت غذایی، حفاظت از منابع پایه و افزایش بهرهوری مصرف آب در بخش کشاورزی، یکی از گامهای راهبردی دولت برای مقابله با چالشهای اقلیمی و ناترازیهای تولید محسوب میشود.
بر اساس این دستور که توسط «وزارت کشور» صادر شده، استانداران موظف شدهاند با همکاری دستگاههای ذیربط، هماهنگی لازم برای اجرای الگوی کشت اصلاحشده را فراهم نموده و کارگروه استانی الگوی کشت را با حضور دستگاههای مسئول در هر استان تشکیل دهند.
این تصمیم مهم در شرایطی اتخاذ شده است که کشور با چالشهای متعددی نظیر تغییرات اقلیمی، بحران منابع آب و ناپایداری در زنجیره تولید و بازار محصولات کشاورزی مواجه است. در چنین وضعیتی، اصلاح الگوی کشت نهتنها یک ضرورت فنی، بلکه اقدامی ملی و راهبردی برای تأمین امنیت غذایی پایدار کشور است؛ موضوعی که در سطح عالی دولت به آن توجه جدی شده است.
اقدام اخیر وزارت کشور، نتیجه مطالعات راهبردی در «مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری» است. این مرکز با آسیبشناسی روند اجرای الگوی کشت در سه دهه گذشته در کشور و با بررسی ناترازیهای موجود و خلأهای مدیریتی، بر لزوم ورود هماهنگ نهادهای فرابخشی به مسئله کشاورزی تأکید کرده و فعالسازی ظرفیت ملی برای اصلاح ساختاری نظام کشاورزی کشور را خواستار شده است.
به گزارش کشاورزپلاس، مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری اتاق فکر دولت بوده و مسئول انجام مطالعات، بررسیها و پژوهشهای راهبردی و بین دستگاهی در دولت میباشد و ارائه طرحها و پیشنهادهای مرتبط با راهبردهای ملی در زمینههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاست خارجی، با رعایت سیاستهای کلی نظام است.
به گزارش خبرنگار ما، موضوع آب به قدری برای بخش کشاورزی از حساسیت برخوردار شده است که کمیسیون کشاورزی اتاق تهران در سرآغاز برنامه ریزی برای جلسات سال 1404 خورشیدی حول محور بحران آب و مدیریت مصرف آن در بخش کشاورزی (به ویژه در رابطه با برنامه هفتم توسعه و امنیت غذایی) بود، نشست تخصصی را با اصحاب امر در بخش سیاستگذاری برگزار کرد. این کمیسیون بر لزوم تجدیدنظر در اولویتهای تخصیص منابع آب تاکید داشته و دارد و مدیریت مصرف آب در کشاورزی را به عنوان یک چالش اساسی مطرح میکند.
موارد مطرح شده در کمیسیون کشاورزی اتاق تهران شامل موارد محوری زیر بود:
بحران آب و مدیریت مصرف:
بحران آب به عنوان یک چالش جدی مطرح شده و مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی به عنوان یک اولویت اساسی مورد توجه قرار گرفته است.
تغییر نگرش به بخش کشاورزی:
تاکید بر تغییر نگرش از کشاورزی معیشتی به سمت تأمین امنیت غذایی، و محدود کردن نقش بخش کشاورزی در توسعه است.
ریاضت آبی:
اشاره به لزوم حداقل 10 سال ریاضت آبی و محدودیت در مصرف آب برای حفظ منابع آبی.
نقش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی:
اشاره به این نکته که کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرفکننده آب، سهم اندکی در تولید ناخالص داخلی دارد و این مسئله نیازمند بازنگری است.
برنامه هفتم توسعه:
تاکید بر نقش بخش کشاورزی در برنامه هفتم توسعه و لزوم توجه به مدیریت منابع آب در این برنامه.
سؤمدیریت در بخش کشاورزی:
بحران آب ناشی از سوءمدیریت در بخش کشاورزی عنوان شده است.
الگوی کشت دستوری انجام نمیشود. سازوکار قانونی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد. این اقدامات احساسی، فوریتی و نمایشی است و به زودی فراموش میشود.