آخرین اخبار

آمار کذب درباره میزان تولید برنج/ واردات برای تنظیم بازار انجام شد

وزارت جهاد کشاورزی با پیش بینی برداشت ۲.۵ میلیون تن برنج برای سال جاری، از کاهش واردات این محصول از ۱.۹ میلیون تن سال گذشته به یک میلیون در سال جاری و کاهش ۴۰۰ هزار تنی در مقایسه با میانگین واردات ۱۰ ساله خبر داده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم با آغاز جنگ روسیه و اکراین و توقف عرضه کالاهای اساسی توسط این دو کشور که هر دو از بزرگترین عرضه کننده های کالاهای اساسی کشاورزی در جهان هستند به یک باره قیمت مواد غذایی به سرعت در جهان افزایش یافت و رقابتی میان کشور ها برای واردات و تامین امنیت غذایی خود شکل گرفت به طوری که برخی از کشور‌های آفریقایی در معرض گرسنگی قرار گرفتند.

ایران نیز یکی از کشورهای بود که به سرعت برای واردات کالاهای اساسی اقدام کرد به طوری که حجم زیادی مواد غذایی مانند نهاده‌های دامی، روغن، شکر و برنج به کشور وارد شد که حتی بیشتر از نیاز معمول کشور بود؛ هر چند بعد از چند ماه قیمت کالاهای اساسی در دنیا سقوط کرد و شرایط به حالت اولیه برگشت.

در حالی درمحصول برنج در سال گذشته شاهد افزایش 30 درصدی واردات بودیم و برخی نمایندگان مجلس به این مساله انتقاد کردند که وزارت جهاد کشاورزی دلیل آن را تعادل بخشی به بازار برنج اعلام کرده است.

بنابراین گزارش در حالی که برخی افراد ادعای تولید 3 میلیون تن برنج داخلی در سال گذشته را مطرح کرده اند که تا کنون در هیچ سالی چنین رکورد تولیدی ثبت نشده است و میزان تولید برنج داخلی در سال 1401 نیز با استناد به آمار معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی کمتر از 2.5 میلیون تن برآورد می شود.

این موضوع زمانی غیر واقعی‌تر می‌شود که ادعای واردات 3_2 میلیون تن برنج خارجی نیز به آن افزوده می‌شود در حالی که آمار اعلامی گمرک در سال گذشته کمتر از 1.9 میلیون تن واردات برنج صورت پذیرفته است.

از نظر منطق اقتصادی نیز این ادعاها با تردیدهای جدی مواجه است، به عبارت دیگر چگونه ممکن است با احتساب ادعای 6_5 میلیون تن تولید برنج داخلی و واردات برنج خارجی در سال 1401 شاهد رشد بالغ بر 300 درصدی قیمت برنج داخلی و افزایش حدود 30 درصدی قیمت برنج خارجی در بازار باشیم.

وزارت جهاد کشاورزی همچنین در واکنش به اظهارات یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره پرداخت ارز ترجیجی 4200 تومانی برای واردات برنج خارجی ضمن رد این موضوع، ارز واردات برنج خارجی را نیمایی اعلام کرد.

متوسط سالانه ورود برنج خارجی به کشور نیز افزون بر یک میلیون و 400 هزار تن است که این میزان در سال 1401 با حدود 30 درصد افزایش به رقم یک میلیون و 875 هزار تن رسید، ثبت چنین رقمی مسبوق به سابقه بوده، به طوری که در برخی سال‌هایِ دهه نود و قبل از آن، نه تنها واردات به نزدیک 2 میلیون تن هم رسید، بلکه در سال هایی از 2 میلیون تن هم گذشت.

پیش بینی برداشت 2.5 میلیون تن برنج در سال جاری

وزارت جهاد کشاورزی برای سال جاری نیز از تولید بالغ بر 2.5 میلیون تنی برنج در سال 1402 خبر داده و اعلام کرده است که میزان واردات برنج امسال کاهش خواهد یافت.

در این اطلاعیه آمده است: با عنایت به ثبات به وجود آمده در بازار برنج در داخل کشور و نگرانی‌ها بابت خرید محصول تولیدکنندگان داخلی، سیاست گذاری واردات برنج در سال جاری واردات کمتر از میانگین سنوات گذشته است و به گونه ای سقف ثبت سفارشات در سامانه بررسی سیستمی درخواست مجوزهای وزارت جهاد برنامه ریزی شده است که با کاهش بیش از 400 هزار تنی از متوسط یک دهه گذشته، وارداتی بالغ بر یک میلیون تن را برای سال جاری هدف گذاری نموده ایم.

 در 9 ماه نخست سال جاری این سیاست ها اجرایی شده و سقف برنامه ریزی شده رعایت شده و این روند تا پایان سال نیز ادامه خواهد داشت.

 وزارت جهادکشاورزی موارد مطرح شده در مورد دادن مجوز خاص به یک برند را تکذیب نموده و اعلام کرده است: در سال گذشته بیش از 150 بازرگان و مجموعه تولیدی اقدام به واردات برنج به کشور نموده اند که سهم واردات هیچکدام آنها بیشتر از 20 درصد نبوده است.

 واردات برنج، به عنوان بخشی از سیاست وزارت جهادکشاورزی برای مدیریت بازار مصرف و تامین سبد خانوار جامعه است و فقط به میزان کسری بازار و فاصله تولید داخل تا نیاز مصرفی کشور از آن استفاده خواهد شد. که البته این میزان در برخی مواقع به دلیل جایگزینی این محصول با سایر مواد غذایی، جهش‌های قیمتی و دیگر متغیرها، از یک دامنه نوسان نسبت به میانگین ده ساله برخوردار است.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربازدیدترین ها