عسل مانُوکا چیست؟ اگر نمیدانید، حالا خواهید فهمید!
سطح بالاتر ترکیبات فعال در عسل مانوکا باعث افزایش قیمت آن میشود
به لطف شهرتش، یک شیشه عسل مانُوکا میتواند قیمتی بالا داشته باشد — از حدود ۲۰ دلار تا بیش از ۱۰۰ دلار، بسته به کیفیت و مقدار — که کاملاً متفاوت از شیشه عسلهای ۵ دلاری معروف به شکل خرس است که در سوپرمارکتهای معمولی پیدا میکنید. کورتنی کارداشیان و ویکتوریا بکهام (همسر خواننده دیوید بکهام) چند سال پیش با استفاده از آن در ماسکهای صورت، آن را به یک درمان زیبایی مد تبدیل کردند، و جای تعجب ندارد که خانم گوئینت پالترو هم طرفدارش باشد.
کشاورزپلاس به نقل از HUFFPOST:
به لطف شهرتش، یک شیشه عسل مانُوکا میتواند قیمتی بالا داشته باشد — از حدود ۲۰ دلار تا بیش از ۱۰۰ دلار، بسته به کیفیت و مقدار — که کاملاً متفاوت از شیشه عسلهای ۵ دلاری معروف به شکل خرس است که در سوپرمارکتهای معمولی پیدا میکنید. کورتنی کارداشیان و ویکتوریا بکهام (همسر خواننده دیوید بکهام) چند سال پیش با استفاده از آن در ماسکهای صورت، آن را به یک درمان زیبایی مد تبدیل کردند، و جای تعجب ندارد که خانم گوئینت پالترو هم طرفدارش باشد.
اما این عسل چه تفاوتی با سایر انواع عسل دارد؟ اگر هنوز نمیدانید این همه سر و صدا برای چیست و اینکه آیا باید پولتان را برای این عسل پرآوازه خرج کنید یا نه، در اینجا هر آنچه باید بدانید آمده است:
عسل مانُوکا چیست؟
عسل مانُوکا توسط زنبورهایی تولید میشود که از بوته مانُوکا (Leptospermum scoparium) گردهافشانی میکنند. این گیاه خاص بومی نیوزیلند و استرالیاست، هرچند نامگذاری عسل استرالیایی به عنوان "مانوکا" بحثبرانگیز است و مردم نیوزیلند خواهان حفاظت از این نام مانند محصولاتی هستند که به مکان تولید وابستهاند.
چه عسلتان از نیوزیلند باشد، چه از استرالیا، ویژگیهایی کلیدی وجود دارد که عسل مانوکا را از عسل معمولی متمایز میکند. بیوشیمیدان فقید نیوزیلندی، پیتر مولان، در سال ۱۹۸۲ فعالیت ضدباکتریایی استثنایی عسل مانوکا را کشف کرد و سه دهه بعدی را صرف مطالعه آن نمود.
ترکیب اصلی ضدباکتریایی که مانوکا را خاص میکند، متیلگلیوکسال یا MGO است (که در مانوکا به میزان بسیار بالاتری نسبت به سایر عسلها یافت میشود) و پایهگذار سیستم درجهبندی UMF (عامل منحصربهفرد مانوکا) است. گفته میشود MGO دارای خواص ضدویروسی، ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است، که باعث محبوبیت آن برای درمان زخمها، تسکین گلودرد و بهبود مشکلات گوارشی شده است.
چرا اینقدر گران است؟
قیمت بالای عسل مانوکا به تقاضای جهانی قوی و عرضه محدود آن بازمیگردد.
«عسل مانوکا منبعی بسیار محدود است و تنها در مناطقی با شکوفههای بومی مانوکا تولید میشود.»
ــ کوری بلیک، نایب رئیس شرکت Comvita
طبق گفته کوری بلیک، نایب رئیس شرکت Comvita در آمریکای شمالی، برداشت عسل مانوکا نیازمند مهارت، برنامهریزی و منابع زیادی است، چون فصل گلدهی آن تنها بین ۲ تا ۶ هفته در سال به درازا میکشد. کندوهای این شرکت در مناطق بسیار دورافتادهای از نیوزیلند قرار دارند که فقط با بالگرد یا پیادهروی طولانی قابل دسترسی هستند.
آبوهوا نیز نقش بزرگی دارد. «شما هیچوقت نمیدانید طبیعت چه میخواهد بکند»، دیوید نول، بنیانگذار شرکت Pacific Resources International میگوید. «اگر باران زیادی ببارد، زنبورها در خانه میمانند و میزان جمعآوری عسل مانوکا کاهش مییابد. بعضی سالها هم گل شبدر در همان زمان شکوفه میدهد، و چون قند بالاتری دارد، زنبورها سراغ شبدر میروند نه مانوکا.»
سطح بالاتر ترکیبات فعال در عسل مانوکا باعث افزایش قیمت آن میشود. «فعالیت [ضدباکتریایی] مانوکا ممکن است سال به سال در یک مکان تغییر کند»، نول میگوید. «برای همین ما هر بچه را 3 بار قبل از ترک نیوزیلند آزمایش میکنیم. ممکن است عسل ۱۰۰ درصد خالص باشد، اما فعالیتی نداشته باشد.»
به درجهبندی عسل مانوکا دقت کنید
عسل مانوکا گران است و اگر قرار است هزینه کنید — مخصوصاً اگر به دنبال مزایای درمانی مثل تسکین گلودرد یا بهبود علائم گوارشی هستید — باید مطمئن شوید محصول باکیفیتی خریداری میکنید. مانند روغن زیتون فرابکر، افزایش تقاضا برای عسل مانوکا منجر به افزایش تقلب و گمراهی مصرفکننده شده است. اگر مراقب نباشید، ممکن است چیزی رقیقشده یا اصلاً عسل مانوکا نباشد نصیبتان شود.
«در دنیای مانوکا، تقلب زیاد است چون کالای گرانقیمتی است.»
ــ دیوید نول
چیزهایی که باید روی برچسبها دنبالشان بگردید عبارتاند از:
-
درجه UMF (لوگوی ششضلعی با عدد داخل آن)
-
درجه MGO (عدد ۱۰۰+ برای مصرف روزانه؛ عدد بالاتر برای مصارف درمانی خاص)
-
NPA (فعالیت غیرپراکسیدی)
فریب برچسبهایی که فعالیت کلی (total activity) را نشان میدهند نخورید — چون برخی از آنها ترکیب فعالیت پراکسیدی و غیرپراکسیدی هستند، که میتواند فعالیت واقعی NPA را پنهان کند. عسلهایی با فعالیت پراکسیدی بالا در سرتاسر دنیا وجود دارد، اما آنچه مانوکا را منحصربهفرد میکند فعالیت غیرپراکسیدی آن است.
اگر سردرگم شدهاید، ادامه مطلب را بخوانید:
بسیاری از سیستمهای درجهبندی وجود دارند، اما سیستم UMF توسط انجمن "Unique Manuka Factor Honey Association" یکی از معتبرترینهاست. «این انجمن یک نهاد مستقل با بیش از ۱۳۰ دارنده مجوز است و قابل اعتماد است. در حالی که بیشتر سیستمهای دیگر فقط ابزارهای بازاریابی شرکتهای خاص هستند.»
کوری بلیک میگوید UMF استاندارد طلایی است چون 3 ترکیب کلیدی برای تایید اصالت عسل مانوکا را اندازهگیری میکند: لپتوسپرین، دیهیدروکسیاستون (DHA) و MGO.
برخلاف برخی برندها که فقط MGO را میسنجند یا حتی هیچکدام را، محصولات Comvita که توسط UMFHA مجوز دارند، هر 3 را تضمین میکنند. همچنین، UMF اطمینان میدهد که عسل در نیوزیلند تولید، بستهبندی و برچسبگذاری شده و با استانداردهای دولتی سختگیرانه هماهنگ است. عسلهای دارای گواهی UMF از درجه ۵+ (برای مصرف روزمره) تا درجه نادر ۲۰+ (با بالاترین میزان ترکیبات منحصربهفرد) در دسترس هستند.
هر عددی که روی شیشه عسل مانوکا دیدید، نول تأکید میکند که باید گواهی آنالیز (COA) از آزمایشگاه مستقل را نیز بخواهید که با شماره بچ مطابقت داشته باشد. او میگوید: «تنها راه اطمینان همین است.»
نول میگوید حداقل درجه MGO برای مصرف روزانه باید ۱۰۰ میلیگرم در کیلوگرم باشد. «درجات بالاتر برای شرایط خاص هستند و برای مصرف روزانه همیشه مناسب نیستند. هر عسلی با MGO کمتر از ۱۰۰ باید بهعنوان مانوکای چندگلی (multiflora) برچسبگذاری شود.»
نظر یک متخصص تغذیه ثبتشده
عسل مانوکا مادهای شگفتانگیز است، اما علاج همهچیز نیست: چنین چیزی وجود ندارد، برخلاف آنچه سایتهای سلامتی یا تیترهای کلیکخور ممکن است بگویند. به هر حال عسل همچنان یک ماده خوراکی شیرین است — و طبیعی بودن آن تغییری در این واقعیت نمیدهد که مصرف قند باید درصد کمی از رژیم غذایی شما را تشکیل دهد. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که مصرف قند افزوده را محدود کرده و زنان حداکثر ۶ قاشق چایخوری و مردان حداکثر ۹ قاشق چایخوری در روز مصرف کنند.
«به جز موارد معدود، انواع قندی که میخوریم از نظر تغذیهای تقریباً مشابهاند — هر گرم حدود ۴ کالری دارد و تقریباً به همان روش متابولیزه میشود.»
ــ کریس سولید، متخصص تغذیه ثبتشده
او میگوید: «اگرچه عسل حاوی برخی ویتامینها، مواد معدنی، آمینواسیدها و آنتیاکسیدانهایی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک است، اما میزان عسلی که باید برای بهرهمندی از این مواد مصرف کنید، احتمالاً باعث دریافت بیشازحد کالری و قند نیز خواهد شد.»
نویسنده: ابیگیل آبسامی دمارست
دیدگاه تان را بنویسید