آخرین اخبار

تمرکز فائو، ایران و کشاورزان محلی بر بهره وری آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه

سازمان خواربار کشاورزی ملل متحد (فائو)، دولت ایران و کشاورزان محلی منطقه آذربایجان غربی برای اجرای طرحی که از اواخر جولای با هدف بهره وری آب و حفاظت از درآمد کشاورزان آغاز شده، همکاری می کنند.

به نقل از فائو، این پروژه با هدف صرفه جویی در مصرف آب در حوزه دریاچه ارومیه و همزمان بهبود معیشت کشاورزان، اخیرا  مرحله جدیدی از مداخلات در سایت پایلوت را آغاز کرد. ابتکار فائو بر استفاده از رویکردهای نوین متمرکز است که به مشارکت مستقیم کشاورزان محلی منتهی می شود.

فائو معتقد است که برای اجرای بهتر مداخلات بهره وری آب، به برنامه ریزی مشارکتی نقشه راه در کنار کشاورزان داوطلب در سایت پروژه نیاز است. در این رابطه برای اجرای روش شناسی  GAIN (حکمرانی، خوداتکایی، یکپارچه سازی و نیاز محور) جلساتی با کشاورزان در سایت پایلوت برگزار می شود. روش شناسی مذکور با این هدف طراحی شده تا محور را کشاورزان قرار داده و با برگزاری این کارگاه ها کشاورزان را  قادر میسازد که درباره جزئیات این طرح به بحث و تبادل نظر بپردازند.

در این همکاری تمام گروه ها از کشاورزان گرفته تا دولت، پژوهش‍گران و بخش خصوصی مشارکت می‍کنند. در مقیاس پایلوت کشاورزان به شکل گروهی درباره تجارب، راه حل ها و اقدامات جایگزین  به منظور مدیریت بهتر تصمیم گیری می‍کنند. هدف از این اقدام بهبود مدیریت مصرف آب و در نهایت منعکس شدن نتایج آن در بهره وری آب به شکل ملموس در سطح منطقه ای و زیرحوضه است.

در مرحله آخر تدوین سناریو، مقامات محلی، کارشناسان، وزارتخانه ها و حتی بخش های خصوصی مطلع شده و طرح های مداخلات برای ارائه به منظور اعتبار سنجی و اخذ حمایت دولت  با آنها به اشتراک گذاشته شده میشود. بعلاوه، کارگاه GAIN که در دهستان بالانج برگزار می شود مکان مناسبی برای بهبود اقدامات کشاورزی  تاب آور در برابر تغییرات اقلیمی است.

آقای عزیز البحری، اقتصاد‌دان ارشد فائو در دفتر منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه که مسئولیت مدیریت فنی پروژه فائو را نیز برعهده دارد درباره این فعالیت گفت: در این پروژه آشکار ساختن مزیت تعامل با کشاورزان و توصیف منافع مشترک مدیریت بهبود یافته آب و محصول در معیشت آنها و همچنین احیای توازن آبی با دریاچه ارومیه حیاتی است.

البحری تاکید کرد: این برنامه‌ریزی مشارکتی اقدامات محلی با کشاورزان اطمینان میابد که راه حل های موجود در سطح مزرعه به خوبی درک شده، پذیرفته شده و مورد استقبال کشاورزان در اطراف حوزه آبریز دریاچه ارومیه قرار میگیرد. کشاورزان باید به عنوان بخشی از راه حل پایدار برای سلامت و ادامه حیات بلند مدت دریاچه ارومیه مشارکت کنند.

دکتر کامران زینال زاده، مدیر پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه نیز به این مسئله اشاره کرد که باتوجه به اجرای برنامه‌ریزی مشارکتی اقدامات محلی با کشاورزان به منظور مصرف بهینه آب و حفظ معیشت کشاورزان در چارچوب برنامه احیای دریاچه ارومیه، پژوهشکده یک گروه از متخصصین دانشگاهی در تخصص های مهندسی آب در گرایش های آبیاری و منابع آب – هیدرولوژی، زراعت، باغبانی، ترویج کشاورزی و اقتصاد کشاورزی، تشکیل داده است. مهمترین اقدام  این پژوهشکده در ارتباط با طرح مذکور، یافتن ایده هایی برای بهبود مصرف آب کشاورزی در پایلوت با توجه به نظر کشاورزان و کارشناسان  است.

سینا بشارت، استاد دانشگاه و تسهیلگر ارشد این فعالیت گفت: یکی از مشکلات اصلی در بخش کشاورزی عدم وجود سیستم جامع و یکپارچه در مدیریت جوامع کشاورزی می­ باشد. برای ارائه این سیستم و موفقیت در آن قطعا بایستی مشارکت کشاورزان محلی را جلب نمود. در این طرح که در حال انجام است هدف اصلی همراه نمودن کشاورزان در تدوین مشکلات و ارائه راه حل های عملیاتی می باشد که در نهایت با تایید سیستم­های دولتی شاهد نتایج آن در مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی خواهیم بود. در نهایت به نظر من قطعا این پروژه با حضور فائو، دانشگاه، سازمانها و کشاورزان میتواند یکی از پروژه های موفق با خروجی های عملیاتی موثر در کشور باشد.

فائو به عنوان نهاد پیشروی سازمان ملل در ترویج رویکردهای هوشمند به اقلیم درکشاورزی و مدیریت منابع طبیعی، از تلاش کشورهای عضو در زمینه تدوین و اجرای کشاورزی تاب آور دربرابر تغییرات اقلیمی حمایت می کند.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربازدیدترین ها