با راه اندازی ابتکار جدید با عنوان "۳ در ۳۵" درخواست شد:

سازمان جهانی بهداشت خواستار افزایش 50 درصدی قیمت دخانیات و نوشیدنی‌های شیرین و الکلی

سازمان جهانی بهداشت (WHO) ابتکار بزرگی را با هدف افزایش مالیات‌های سلامت و نجات میلیون‌ها جان راه‌اندازی کرد ابتکار "۳ در ۳۵" افزایش مالیات بر دخانیات، الکل و نوشیدنی‌های شیرین را هدف قرار داده تا از مرگ‌های زودرس جلوگیری کرده و منابع مالی توسعه سلامت را تقویت کند.

Screenshot 2025-07-04 231643


به گزارش تلویزیون اینترنتی کشاورزپلاس از سایت سازمان جهانی بهداشت، این سازمان امروز ابتکار جدیدی را با عنوان "3 در 35" راه‌اندازی کرد که کشورهای جهان را به افزایش حداقل ۵۰ درصدی قیمت واقعی دخانیات، الکل و نوشیدنی‌های شیرین تا سال ۲۰۳۵ از طریق مالیات‌های سلامت فرا می‌خواند. این اقدام با هدف مقابله با بیماری‌های مزمن و تأمین منابع حیاتی برای بودجه عمومی در زمانی انجام می‌شود که سیستم‌های سلامت تحت فشار شدید بیماری‌های غیرواگیر، کاهش کمک‌های توسعه‌ای و افزایش بدهی‌های عمومی قرار دارند.

مصرف دخانیات، الکل و نوشیدنی‌های شیرین از عوامل اصلی شیوع بیماری‌های غیرواگیر است. این بیماری‌ها از جمله بیماری قلبی، سرطان و دیابت، بیش از ۷ درصد از کل مرگ‌ومیرهای جهانی را تشکیل می‌دهند. گزارش جدیدی نشان می‌دهد که افزایش یک‌باره ۵۰ درصدی قیمت این محصولات می‌تواند از ۵۰ میلیون مرگ زودرس در ۵۰ سال آینده جلوگیری کند.

دکتر جرمی فارار، معاون مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در زمینه ارتقای سلامت و پیشگیری و کنترل بیماری‌ها گفت:
«مالیات‌های سلامت یکی از کارآمدترین ابزارهایی است که در اختیار داریم. این مالیات‌ها مصرف محصولات زیان آور را کاهش می‌دهند و درآمدی ایجاد می‌کنند که دولت‌ها می‌توانند آن را در حوزه‌هایی مانند سلامت، آموزش و حمایت اجتماعی سرمایه‌گذاری کنند. اکنون زمان اقدام فرا رسیده است.»

هدف بلندپروازانه اما قابل تحقق این ابتکار، جمع‌آوری یک تریلیون دلار درآمد طی یک دهه آینده است. بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ میلادی نزدیک به ۱۴۰ کشور مالیات بر دخانیات را افزایش داده‌اند که منجر به افزایش متوسط بیش از ۵۰ درصدی قیمت واقعی آن شده است؛ نشانه‌ای از امکان‌پذیری تغییرات گسترده.

از کلمبیا تا آفریقای جنوبی، کشورهایی که مالیات‌های سلامت را اعمال کرده‌اند، شاهد کاهش مصرف و افزایش درآمد بوده‌اند. با این حال، بسیاری از کشورها همچنان مشوق‌های مالیاتی به صنایع ناسالم مانند دخانیات می‌دهند. همچنین، برخی توافق‌نامه‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت با این صنایع، افزایش مالیات بر دخانیات را محدود کرده و اهداف سلامت ملی را تضعیف می‌کنند. WHO از دولت‌ها می‌خواهد تا این معافیت‌ها را بررسی کرده و از آن‌ها اجتناب کنند تا سلامت عمومی به‌طور مؤثری حمایت شود.

همکاری گسترده یکی از ارکان موفقیت ابتکار "3 در 35" است. این ابتکار به رهبری سازمان جهانی بهداشت، مجموعه‌ای قدرتمند از شرکای جهانی را گرد هم می‌آورد تا به کشورها در اجرای مالیات‌های سلامت کمک کنند. این سازمان‌ها با ارائه تخصص فنی، مشاوره سیاستی و تجربیات عملی، آگاهی‌بخشی درباره فواید مالیات‌های سلامت را افزایش داده و از تلاش‌های ملی حمایت می‌کنند.

بسیاری از کشورها علاقه‌مند به حرکت به‌سوی سیستم‌های سلامت مستقل و با تأمین مالی داخلی شده‌اند و از WHO برای این گذار راهنمایی می‌خواهند.

ابتکار "3 در 35" حوزه‌های کلیدی اقدام را برای کشورها معرفی کرده و سیاست‌های سلامت اثبات‌شده را با بهترین روش‌های اجرایی ترکیب می‌کند. این اقدامات شامل:

  • کاهش مصرف مضر با کم‌کردن توان خرید محصولات ناسالم؛

  • افزایش یا وضع مالیات‌های مصرفی بر دخانیات، الکل و نوشیدنی‌های شیرین برای افزایش قیمت و کاهش مصرف، کاهش هزینه‌های سلامت آینده و مرگ‌های قابل پیشگیری.

  • تأمین منابع مالی برای سلامت و توسعه؛

  • بسیج منابع داخلی برای تأمین مالی برنامه‌های ضروری سلامت و توسعه، از جمله پوشش سلامت همگانی.

  • ایجاد حمایت سیاسی گسترده میان وزارت‌خانه‌ها، جامعه مدنی و دانشگاهیان؛

  • تقویت اتحادهای چندبخشی با مشارکت وزارت‌خانه‌های مالی و بهداشت، نمایندگان مجلس، جامعه مدنی و پژوهشگران برای طراحی و اجرای سیاست‌های مؤثر.

WHO از کشورهای عضو، جامعه مدنی و شرکای توسعه‌ای دعوت می‌کند تا از ابتکار "3 در 35" حمایت کرده و به مالیات‌گذاری هوشمندتر و عادلانه‌تری متعهد شوند که سلامت را حفظ کرده و روند دستیابی به اهداف توسعه پایدار را تسریع کند.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربازدیدترین ها