آخرین اخبار

تعامل بیشتر با بانک مرکزی برای حل مشکل رفع تعهد ارزی

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران خواستار تعامل بیشتر با بانک مرکزی برای حل مشکل رفع تعهد ارزی بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۳ شد.

IMG_2540

 

به گزارش خبرنگار کشاورز پلاس، عطااله اشرفی اصفهانی در سیزدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران که صبح امروز برگزار شد، با اشاره به تاکیدات رئیس جمهور برای تعامل بیشتر بانک مرکزی با بخش خصوصی مخصوصا اتاق بازرگانی، بیان کرد: متاسفانه با وجود درخواست‌های مطرح شده در هیات نمایندگان و مکاتبات انجام شده توسط رئیس اتاق تهران، هیات رئیسه پارلمان بخش خصوصی و حتی کمیسیون کشاورزی اتاق تهران، برای ارتباط با بانک مرکزی، هنوز این ارتباط آن‌طور که باید شکل نگرفته است.

وی افزود: متاسفانه نتوانستیم برای حل مشکل رفع تعهد ارزی بخش کشاورزی با بانک مرکزی تعامل داشته باشیم.

اشرفی اصفهانی گفت: در حال حاضر تولید توسط وزارت جهاد کشاورزی به درستی اتفاق می‌افتد و بازارهای صادراتی توسط این وزارتخانه ایجاد می‌شود ولی بانک مرکزی معضلات زیادی برای صادرات این بخش ایجاد کرده است.

وی افزود: در شرایطی که تراز تجاری کشور منفی است و بخش کشاورزی با صادرات و ارزآوری می‌تواند در اصلاح این تراز موثر واقع شود، بانک مرکزی با قوانین رفع تعهد ارزی صادرکنندگان را زیر فشار برگشت ارز قرار داده است و فعالیت‌های آنها را مختل کرده است.

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران ادامه داد: بخش کشاورزی با سیاست رفع تعهد ارزی در حال نابود شدن است. سختگیری‌های بانک مرکزی برای بازگرداندن ارز باعث شده تا روند صادرات محصولات کشاورزان با اختلال مواجه شود و محصول مازاد روی دست آنها باقی بماند.

وی اضافه کرد: بخش کشاورزی ایران به رغم مواجهه با مشکلاتی از قبیل خشکسالی، تحریم و اختلال در تامین نهاده‌های تولید؛ در برخی محصولات همچون زعفران، پسته، خرما، گردو، آبزیانی نظیر میگو و قزل آلا دارای مزیت‌های صادراتی است اما سیاست رفع تعهد ارزی سبب شده است که بازارهای این محصولات یکی پس از دیگری به رقبا واگذار شود.

اشرفی اصفهانی گفت: تصمیم بانک مرکزی برای تعلیق کارت بازرگانی صادرکنندگانی که ایفای تعهدات ارزی حاصل از صادرات آنها کمتر از 60 درصد باشد، زمینه تعلیق نیمی از کارت‌های بازرگانی صادرکنندگان بخش کشاورزی را فراهم می‌کند و سبب خواهد شد که صادرکنندگان تخصصی و اصیل جای خود را به تازه واردهای کارنابلند واگذار کنند.

وی یادآور شد: ورود تازه واردها به بازار صادرات قطعا از دست رفتن بیشتر بازارها را به همراه داشته و انجام صادرات محصولات کشاورزی را همراه با آزمون و خطا خواهد کرد.

درخواست برای مستثنی شدن بخش کشاورزی از قوانین رفع تعهد ارزی

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران بیان کرد: نحوۀ تسویۀ تعهدات ارزی صادرات بخش کشاورزی دغدغۀ جدی صادرکنندگان است و مستثنی شدن صادرات محصولات کشاورزی از شمول قانون رفع تعهد ارزی یکی از درخواست‌های اصلی بخش کشاورزی است.

وی افزود: مابه التفاوت نرخ واقعی ارز با نرخ دستوری خرید ارز صادراتی، تقریبا صادرات محصولات کشاورزی را به یک بن‌بست می‌رساند. چنانچه صادرکننده‌ای نتواند صادرات خود را با واردات جایگزین کند، بانک مرکزی یا دستگاه‌های دیگر، فعال اقتصادی را تحت فشار قرار داده و او را مجبور می‌کنند از بازار داخل برای اجرای دیون و تعهدات خود ارز تهیه کند.

اشرفی اصفهانی ادامه داد: این مسئله در بازار ارز هم اختلال ایجاد خواهد کرد. اجبار صادرکننده به تهیۀ ارز از بازار آزاد، تقاضای ارز را در بازار بالا می‌برد و این سیاست زمینه جهش نرخ ارز در بازار غیر رسمی را هم فراهم خواهد کرد.

وی توضیح داد: خود بانک مرکزی اگر صادرکنندگان یا واردکنندگانی نیاز به ارز داشته باشند و بخواهند رفع تعهد انجام دهند، به آنها اجازه تسویه ریالی نداده و از افراد دلار طلب می‌کند.

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران اضافه کرد: نمونه‌هایی داشتیم که به هر دلیلی وارد کننده کسر تخلیه داشته است، متاسفانه بانک‌ها نامه می‌زنند که حتما باید به آنها ارز تحویل داده شود.

وی ادامه داد: واردکننده حاضر است بر مبنای دلار آزاد ریال از حساب شرکت پرداخت کند اما بانک مرکزی تاکید دارد که اسکناس دریافت کند. دولت به بانک مرکزی اعلام می‌کند که اگر ارز از مجاری رسمی خریداری نشود، قاچاق محسوب می‌شود ولی فعال اقتصادی ناگزیر است از بازار آزاد اسکناس خریده و در اختیار بانک عامل قرار دهد.

اشرفی اصفهانی اظهار امیدواری کرد: در سال آینده بتوانیم معضلات و مشکلات خود در اتاق تهران را با بانک مرکزی به حداقل برسانیم.

وی از هیات رئیسه درخواست کرد که یکی از اولویت‌های ویژه سال بعد را تعاملات با بانک مرکزی قرار دهند تا بسیاری از مشکلات و معضلات، در سایه این تعاملات حل شود.

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربازدیدترین ها